Ro-mâh-nesc Lifestyle. Binefacatoarea aparitie a pitipoancelor la televizor

Ro-mâh-nesc Lifestyle. Binefacatoarea aparitie a pitipoancelor la televizor

Blah-blah, ouch, au, hei, ajutor! Daca faci zgomot trezesti curiozitatea in oameni. Tipa, striga si urla si vezi ce se intampla. Ce mai poti face este sa incerci sa prezinti o varianta de circ a ta si apoi sa nu spui nimic. Astepti doar, in mutenie totala. Ii invat pe toti elevii mei, in special pe cei de la actorie, sa ia o atitudine stranie, neasteptata atunci cand vor sa recastige atentia publicului, deoarece oamenii au tendinta de a-si pierde interesul sau concentrarea odata ce s-au familiarizat cu ceva. Pur si simplu fa ceva diferit. Schimba tonul vocii, ridica-l ori coboara-l, fa o miscare brusca, pune-ti o grimasa pe fata, introdu un element discordant, ori pur si simplu opreste-te, ia o pauza. Pauza ta le va da lor spatiu sa actioneze, treziti la o noua realitate, care declanseaza o reactie, oricare ar fi. In primul rand se vor minuna. E bine sa-ti faci auditoriul sa se minuneze, asta trezeste copilul din ei.

Exploatarea pitipoancelor

Aceasta este o strategie pe care multi realizatori TV din Romania o exploateaza la maximum. Exista spre exemplu un show de noapte pe unul dintre canale care convoaca de fiecare data un grup de oameni ridicoli si-i pune sa discute in contradictoriu, sa se certe si sa se ia la harta, uneori pretinzand ca ar incerca chiar si atacuri fizice. Iar totul este live, ceea ce impinge la limita gradul de impredictibilitate si, in consecinta, asteptarile telespectatorilor. Oamenii sunt insetati de sange, iar oferindu-le prospectul unei incaierari, faci apel la instinctele lor primare. Bineinteles ca nu se intentioneaza niciodata a se ajunge la sange. Invitatii sunt doar instruiti si incurajati sa joace teatru. Asta arunca ratingul de audienta in aer.

Invitatii sunt de regula asa zisele pitipoance, termenul pentru femei (singular, pitipoanca), ori pitiponci, pentru barbati (singular, pitiponc). Pe langa invitati, exista obisnuitul backup al pitipoancelor de casa, co-gazdele. Oamenii pitiponc, atat cei invitati in emisiune cat si cei de casa, sunt in majoritatea cazurilor persoane fie semianalfabete fie semidocte a caror aparitie si nazuri pe ecran vin sa disrupa rutina telespectatorului.

flat screen

Efectul binefacator al pitipoancelor

Desi audienta tinta este multimea de cetateni needucati sau cu educatie precara, se uita si cei mai bine educati, care inmultesc randul consumatorilor de fleacuri TV. De ce oare stau acestia din urma cu ochii lipiti de micul ecran? Cred ca pur si simplu au si ei nevoie de o pauza. Nu e nevoie sa gandeasca, iar lipsa efortului intelectual le da spatiu de relaxare. Lipsa de continut de pe ecran, pe care eu o vad ca pe un vid, un amplu spatiu gol, creeaza si la ei un vid, punandu-i pe modul pauza. Astfel vidurile se intalnesc, cu efect binefacator asupra tuturor celor implicati: gazde ale emisiunii, co-gazde, telespectatori, realizatori si patroni TV.

About the author

Scriitoare Solara care umbla pe partea intunecata sa aduca secrete ale mintii in lumina, in romane cu tenta psihologica si elemente de romance. Next Woman blogger iti arata sa lucrezi cu puterea sinelui pentru a ramane tanar, in articole despre silueta, incredere si magnetism.