Sevil Shhaideh – filmul evenimentelor

Sevil Shhaideh – filmul evenimentelor

Sevil Shhaideh. Un nume si o nominalizare care au declansat derularea unui film national in care toti am jucat un rol aproape fara voia noastra. De voie, de nevoie, as spune.

Viata bate filmul. Nimic mai adevarat. Atat inainte cat si dupa evenimentele din 1989, romanii au trait parca in suprarealism. Daca ne uitam la definitiile suprarealismului din DEX, ne regasim parca viata acolo:

  • Curent decadent în literatura și arta occidentală contemporană, care neagă gîndirea logică și refuză activitatea premeditată a gîndirii, punînd accentul pe elemente iraționale și inconștiente, pe vise și pe fenomene de automatism.
  • Curent literar și artistic apărut în prima jumătate a sec. XX, care pune accentul pe activitatea spontană a imaginației și pe exploatarea zonelor iraționalului în creația artistică.

Razboiul anunturilor

Post alegeri parlamentare, Liviu Dragnea, liderul PSD, a anuntat propunerea sa pentru functia de prim ministru in stat: Sevil Shhaideh. Ca la strigatul unui regizor, ‘Motor!’, polisul romanesc a devenit platou de filmare pentru un nou reality show. Suprarealist. Dar ce zic, un camp de bataie pentru un adevarat razboi psihologic. Dulaii de stanga si dulaii de dreapta se inclestau in diatribe pe ceea ce urma sa faca sau sa nu faca Presedintele Iohannis. Iar vulgul urla de pe margini invrajbit la culme. Sevil Shhaideh! Sevil Shhaideh!

Presedintele avea in sfarsit o motivatie valida sa amuteasca. Cum sa iesi in piata publica si sa graiesti ceva in asemenea larma si alarma nationala declansata de PSD? Era nevoie ca statura sa impozanta si vorba cumpatata sa linisteasca un pic spiritele mai intai. In fluieraturile care veneau de peste tot a iesit totusi la tribuna, impins de inalta demnitate a functiei, cu un pre-anunt. Pasnica sarbatoare a Craciunului urma sa fie un sfetnic bun tuturor. Da’ de unde? A luat tara foc!

Un Craciun cu Sevil Shhaideh

Au clocotit sarmalutele prin stomacuri si s-a facut racitura lava fierbinte pe mese. Cine credea ca poporului o sa-i pese in asemenea grozavie de hal! Dar cum nu, cand castigatorii erau dati asediati? Pe burtierele posturilor de stiri se plimbau amenintator mesaje de la sub- la supraliminal: pericol, ingrozitor, razboi. Originala democratie romaneasca isi tragea sufletul sa moara. Presedintele o calcase in picioare. Popor, ramai suveran, iesi in strada la lupta! Sevil Shhaideh, o persoana pe care nimeni nu o vazuse la fata, devenise simbolul suveranitatii poporului.

Dezamorsare-reamorsare-detonare

Dupa Craciun, a fasait bomba, dezamorsata scurt si cu calm de Klaus Iohannis. Cine a reusit sa inteleaga, pe fondul de vacarm national, sau a vrut, a inteles ca seful statului vazuse ceea ce trebuia sa vada. Se intalnise cu Sevil Shhaideh. Asadar a respins propunerea facuta de liderul PSD in cunostinta de cauza.

Insa zici ca invingatorii aveau alta bomba in maneca. Au detonat-o instant. Dusmanul poporului va fi suspendat. S-a declansat imediat campania mediatica de suspendare. Esaloane dupa esaloane de politicieni si comentatori de stanga au ocupat studiourile de stiri, cu aceleasi teme din campania pentru alegerile parlamentare.

1. Va vom da. Vom da in stanga si-n dreapta.

2. Noi si familiile noastre suntem amenintati de persoane necunoscute. Aparati-ne.

Frontul salvarii nationale

Intre amenintari belicoase, jelanii lacrimoase si revolta strigatoare la cer, romanilor li s-a rupt inima. Oameni milosi si cu credinta de Dumnezeu, au pactizat cu mic cu mare cu invingatorii nedreptatiti, furati si amenintati. Boceau femei pline de evlavie deasupra oalelor de pe foc, striga barbatia renascuta in fata televizoarelor. Pe ecrane PSD-istii anuntau incontinuu ca primesc cereri din teritoriu, de la popor, sa-l dea jos pe Iohannis. Sa se faca dreptate. Se ridica glasul natiunii intr-un cor eclectic de bocete si racnete belicoase. Dupa atata amar de vreme reunit sub simbolul salvarii nationale. Sevil Shhaideh. Un nume. Sevil Shhaideh. O nominalizare.

About the author

Scriitoare Solara care umbla pe partea intunecata sa aduca secrete ale mintii in lumina, in romane cu tenta psihologica si elemente de romance. Next Woman blogger iti arata sa lucrezi cu puterea sinelui pentru a ramane tanar, in articole despre silueta, incredere si magnetism.