Afaceri interne cu perle de ras – o pisica mai mare

Afaceri interne cu perle de ras – o pisica mai mare

Afaceri interne si o doamna. O doamna draguta, o lady. O lady de rang mare. Oare? Vreau sa spun, cat de mare? Lansez si eu o intrebare.

Limbaj corporal la afaceri interne

In timpul sedintelor de guvern doamna draguta tine capul plecat si vorbeste incet. Daca reusesti sa-i vezi ochii, te surprinde o privire umeda de caprioara. Insa umezeala din ochi aproape ingheata cand da cu ochii de presa. O presa presanta, insistenta si agasanta. Doamna se incrunta usor, iar umezeala se condenseaza-ntr-un nor. Delicate-aschiute impung de sub gene. Alene, o grimasa se contracta pe buze. Se simte in plasa.

Desi inca nu am apucat sa-i observ mersul, m-a surprins ritmul inconstant al pasului sau. De regula este in armonie perfecta cu lentoarea generala comportamentala. Insa cand da de o bariera de jurnalisti, ritmul sare la cote innebunitoare. De vreo doua ori cand am vazut scena asta, am avut impresia ca era o stea cu motor dintr-un film fara sonor.

Vocea de la afaceri interne

Fara sonor, da. In sedintele de guvern vocea doamnei aproape ca nu se aude. Fizic vorbind, dar si ministerial. Citeste doar o seama neinsemnata, cantitativ zic, de date de pe o foaie de hartie pe care o are in fata. Citeste cu voce firava si tremuranda, de parca, asa blanda, ar putea totusi sa faca o gafa. O eroare cumplita, cu o zgarietura total nevoita. Si pare sa rasufle profund usurata, furnizarea de date odata-ncheiata.

Dar vai, spre oroarea ministrului-cheie, chestia cu discursul in public nu se incheie. Odata scapata de racoarea cat de cat protectoare din salile de la partid ori de la guvern, o raceala de gheata emana din sloiurile de afara. Sunt palcuri de jurnalisti si reporteri insetati de stiri calde. Ca un munte de gheata i se pune in cale, pe care nu prea are cum sa-l doboare. Insa asta crede doar presa. Ducesa stie ca poate. Si nu da din coate. Aplica metoda pas pe acceleratie si fuge de agitatie. Cu siguranta ca doamna interpreteaza afaceri interne ad litteram.

Captura jurnalistica la afaceri interne

Sa vezi si sa nu crezi! Da, am vazut-o pe doamna ministru prinsa in plasa o data. Ochi de caprioara mai speriati ca oricand nu credeau ca asa ceva e posibil pe pamant. A fost sansa mea sa-i aud vocea in public. Un public ceva mai larg. O voce firava si tremuranda ca de obicei, insa pe tonalitati din ce in ce mai inalte. Se spargea in mici cioburi taioase, cand defensive, cand ofensive. O lacrima imi statea sa cada atunci pentru doamna ministru de la afaceri interne. Numai ca i-am zarit ura ascunsa in privire, iar lacrima a dat brusc in contenire. Desi nu-i distingeam pupilele, aveam impresia sagace ca ura si furia le comprimase in mici varfuri de ace.

Biete pupile, ma gandeam. Cata emotie sa fii la putere. Emotii pozitive, emotii negative, emotii de tot felul. Era mai mult de-o banuiala ca emotia te poate face sa dai in balbaiala. Cert e ca printr-o serie de balbe caprioara incerca sa se disculpe. Dar ce zic, a devenit felina oleaca, cu gherutele afara din teaca. Se apara pe un ton voit defensiv, insa vizibil agresiv. Ce tot voia armata aceea de reporteri de la ea? In fata unei femei fara aparare, puteau sa se abtina de la o noua intrebare.

Asadar intr-un final a oferit fix chintesenta de partid.

Perle la afaceri interne

Dar sa trecem la chestiuni de fond. La afaceri interne cu perle. Pentru ca, nu-i asa, umorul e o chestiune cat se poate de serioasa.

Doamna era depasita de situatie. Nu a putut raspunde coerent nici macar la una dintre intrebarile reporterilor. Strangulata de impotenta politica, a insirat desirat niste remarcabile ‚perle’. Nu imi imaginez cum un ministru al vreunui guvern din oricare tara din lume ar putea vreodata juca intr-un show mai de ras. Sunt convinsa ca cel putin pentru o clipa atunci doamna a blestemat in gand ziua cand a acceptat sa joace rolul de ministru la afaceri interne. Surprinsa fara prompter in fata, s-a dat lumii de gol ca plapanda.

Incoltita intr-o situatie de umilinta publica transmisa in direct pe televiziuni, cele cateva cuvinte obosite rostite de doamna ministru au fost mult mai rau decat goale de continut. Le-as numi mai degraba perle de ras. Iata cu aproximatie cateva, pe care le tot repeta: eu nu am fost informata; apreciati dumneavoastra; vorbim de o informatie cu caracter general; nu inteleg de ce trebuie sa dezbatem tema; acest aspect va fi analizat; SMS-ul nu era asumat SRI; nu am stiut cine l-a trimis; oricare dintre dumneavoastra l-ar fi putut trimite; putea fi trimis de orice cetatean.

Si o pisica ar fi ras de asa un discurs. Ar fi ras de sa-i zboare toti perii in zare. Ar fi ras intr-o isterie de asa ministerie. De asa mandrie de perle la afaceri interne.

About the author

Scriitoare Solara care umbla pe partea intunecata sa aduca secrete ale mintii in lumina, in romane cu tenta psihologica si elemente de romance. Next Woman blogger iti arata sa lucrezi cu puterea sinelui pentru a ramane tanar, in articole despre silueta, incredere si magnetism.