Cum sa-ti pastrezi cheful sa te duci la sala

Cum sa-ti pastrezi cheful sa te duci la sala

Stiu ca nu ai intotdeauna chef sa te duci la sala, dar pofta vine mancand. Sa te duci, oriunde ar fi, numai sa iesi din casa, este cat se poate de dinamic. Inseamna trei lucruri deodata: miscare, schimbare si directie. Miscarea inseamna viata, schimbarea progres, iar directia luciditate. Iar cu asta am spus totul: intineresti.

Sa te duci la sala

Sa te duci la sala inseamna toate cele trei lucruri de mai sus, numai ca la un alt nivel de intensitate si armonie. Asta s-ar traduce cam asa: intineresti mai repede si mai frumos. Arunca o privire, daca vrei, la a 5-a idee activatoare pe care o sugerez eu ca sa te mentii tanar.

Pe langa asta, cand te duci la sala socializezi aproape fara sa vrei, in cel mai firesc mod posibil. Ai senzatia ca apartii unei comunitati si nu oricare, ci unui puternic pol de putere a vointei umane. E adevarat, nu te integrezi niciodata mai bine intr-un grup decat atunci cand ai un tel comun cu al lor.

Iar acum spune-mi, cand anume ai o senzatie mai deplina de libertate in timp ce lucrezi la un proiect? Este atunci cand obiectul stradaniei tale sunt propria ta minte si propriul tau corp. Cand ai ca scop sa-ti dezvolti o mentalitate si un corp ambele tinere si active. Puterea deriva si din faptul ca tu si nimeni altcineva esti cel care dicteaza si ia hotarari, indiferent daca lucrezi sau nu cu un antrenor de grup sau personal.

Tu hotarasti cand te duci la sala

Daca te-ar intreba cineva care este cel mai dificil aspect cand e vorba de lucrul la sala, ti-ai scana probabil mintea sa gasesti vreun exercitiu de forta sau aparat mai complicat. Ei bine, contrar a ceea ce ai putea crede, pentru multa lume cel mai greu este sa iasa din casa si sa ajunga acolo. Acesta este primul si cel mai dificil obstacol de trecut ca sa te antrenezi la o sala de fitness.

Tu esti comandantul suprem al propriei transformari corporale. OK, nemaipomenit. Insa asta inseamna si responsabilitate. Asa ca ai grija ce fel de comandant esti. Un comandant intelept este pe cat de intelegator pe atat de consecvent. Consecventa este cheia cand vrei sa obtii rezultatele asteptate.

fitness121

Cum sa-ti pastrezi cheful sa te duci la sala

Iti voi da cateva idei sa te ajute sa rezolvi partea mai dificila: blocajul mental care te impiedica sa iesi din casa cu directia sala de fitness.

1. Mergi pe accesibil, comod si placut

Fa in asa fel incat sedintele la sala sa fie cat mai accesibile si placute, adecvate capacitatilor tale fizice. Fa-le sa-ti fie pe plac. Incepe intotdeauna cu exercitii simple de respiratie si 10-30 minute de cardio (bicicleta, banda, sarit coarda), in functie de conditia ta fizica si nivelul de antrenament.

Sporeste treptat numarul de serii ale aceluiasi exercitiu de la o sedinta la alta, pana ajungi sa faci numarul recomandat de serii, 2 – 4. De exemplu, daca 4 este numarul recomandat de serii, executa numai o serie la primele doua sedinte, doua serii la sedintele 2 – 3, iar la urmatoarele 2 – 3 sedinte trei serii. Abia atunci este timpul sa incepi sa executi toate cele patru serii recomandate. Insa asta nu e neaparat o regula. Adapteaza numarul de serii la capacitatile tale fizice si numai cand te simti pregatit fa-le pe toate, conform programului pe care-l urmezi. Daca simti ca nu esti niciodata pregatit, atunci executa doar numarul de serii potrivit pentru tine.

Fa o pauza de cel putin 60 de secunde intre seriile aceluiasi exercitiu si o pauza de cel putin doua minute intre exercitii diferite. De asemenea, fa o pauza mai lunga ori de cate ori simti nevoia.

Adapteaza durata sedintelor la sala la agenda zilei respective si, din nou, la posibilitatile tale fizice. Tine minte ca cea mai sigura modalitate de a-ti modela o mentalitate pro sala este lucrul pe sedinte de antrenament confortabil si nu excesiv de lungi.

2. Du-te la sigur

Planuieste-ti dinainte ce exercitii sa faci si cam cat timp iti vor lua, cu tot cu incalzire si pauze. Asta inseamna in primul rand claritate si directie. Cand ti-e limpede ce anume ai de facut nu mai pierzi timp si energie cu activitati inutile sau fara un real impact pentru ceea ce urmaresti.

In al doilea rand, te motiveaza sa te straduiesti. Cand totul merge dupa un plan, scad sansele ca mintea ta sa cedeze la factori perturbanti. La urma urmei gandeste-te, e mult mai simplu sa-ti introduci in agenda ceva deja inchegat dacat fragmente pe care sa le pui cap la cap.

Procedeaza asa si gandurile anti-sala vor avea slabe sanse sa apara, daramite sa te corupa. Sa te duci la sala nu va mai fi niciodata ceva de introdus in agenda, ci va ajunge treptat sa-ti dicteze agenda.

44

3. Du-te hotarat

Fixeaza-ti o tinta. Asta are din nou legatura cu planificarea.

Intr-un articol precedent ti-am sugerat apasat sa transformi antrenamentul la sala intr-una dintre rutinele tale placute. Problema e cum poti sa faci asta. Ei bine, o cale sigura este sa-ti propui o tinta. Astfel iti vei reorganiza viata pentru a o atinge. Si este inca si mai usor cand descompui acea tinta majora in obiective mai mici, simplu si comod de atins.

Sa zicem ca tinta ta este sa ai un corp de invidiat. Obiectivele de atins pana acolo ar putea fi: sa dai jos cateva kilograme; sa-ti tonifici si definesti musculatura; sa-ti intaresti sectiunea mediana a corpului; sa-ti modelezi abdomenul; sa-ti sculptezi picioarele. Bineinteles ca o abordare echilibrata te va ajuta sa obtii cate putin pe toate fronturile, insa fiecare etapa a programului tau de antrenament trebuie sa se axeze cu precadere pe unul dintre sub-obiective. Este ceea ce-ti asigura o serie intreaga de rezultate satisfacatoare pe intreg parcursul pana la tinta finala.

Satisfactia te va mentine in permanenta activ. Te va impinge mereu catre sala. Iar odata ce obtii trupul de invidiat pe care ti l-ai imaginat, cu siguranta vei dori mai mult si mai bine. In consecinta vei relua antrenamentul la un nou nivel si tot asa, in cicluri care se vor succede unul altuia, spre satisfactia ta mereu sporita.

rs36638_mm-ie1-womens_action1

4. Fa-ti un plan

Planificarea implica de regula o raportare la timp. Desi te-am incurajat sa-ti masori timpul pe baza propriilor realizari proiectate, cand iti planifici ceva e nevoie de o incadrare in timpul conventional. Eu zic ca ne putem permite sa recurgem la aceasta raportare, pentru disciplina si neabatuta consecventa.

Asadar proiecteza-ti obiectivele in raport cu niste paliere temporale. Depinde de tine la ce interval de timp sa-ti planifici rezultatele asteptate. Poti sa aduci oricand reajustari, in functie de o serie de variabile: capacitati fizice, stare de sanatate, viata de familie, solicitari legate de serviciul/ ocupatia ta, evenimente neprevazute etc.

Cu toate acestea, fii rezonabil. Pe de o parte, nu-ti fixa asteptari sau limite temporale nerealiste. Dezamagirea este un puternic inhibitor. Pe de cealalta parte, nu cauta motive pentru reajustari nejustificate. Nu vei ajunge nicaieri. Pasii mici si comozi sunt cheia succesului, cu conditia sa fie consecventi.

About the author

Scriitoare Solara care umbla pe partea intunecata sa aduca secrete ale mintii in lumina, in romane cu tenta psihologica si elemente de romance. Next Woman blogger iti arata sa lucrezi cu puterea sinelui pentru a ramane tanar, in articole despre silueta, incredere si magnetism.