Ro-mâh-nesc Lifestyle. Piţipoanca romanca

Ro-mâh-nesc Lifestyle. Piţipoanca romanca

Scopul suprem al lui Nicolae Ceaușescu a fost crearea Omului Nou, intr-o societate socialista multilateral dezvoltata. Oricat de mult s-a straduit – se pare, spre oribila sa moarte insa, numai haosul politic si economic post-revolutionar a reusit sa-i duca opera la bun sfarsit.

CD20F20C-663F-48BA-BB1B-41DF5754513C_w900_r1_s

Haosul post-Ceausescu, partial inocent, partial foarte bine conceput si implementat de asa numitul ‚esalon doi’, a dat nastere unei monstruoase specii hibride de cetatean, cu mentalitate nici noua si nici veche, dar in mod evident ingloband un amalgam de elemente, atat noi cat si vechi, un cetatean dezradacinat si dezorientat, omul-fara-de-tara, omul-fara-un-tel, omul gol pe dinauntru.

Aceasta specie stranie populeaza acum vaste areale ale Romaniei, iar numarul mare de astfel de indivizi este pastorit de catre ceea ce a ramas din acel al doilea esalon comunist, progeniturile lor si progeniturile progeniturilor lor, intr-o retea extinsa care include rubedenii si cunostinte, aliante de familie si aliante in afara legii deopotriva.

Piţipoanca romanca – o eticheta

Daca cuvantul OM a reprezentat dintotdeauna generic fiinta umana, indiferent de gen, societatea romaneasca a zilei de azi a impus o eticheta la fel de sexista pentru tipul sau dominant de cetatean: ‘pițipoancă’, care este un substantiv de gen feminin. In mod surprinzator, in limba romana nu exista forma masculina a acestuia. Aplicand regulile gramaticale ale limbii in revers, am putea deduce forma masculina ‘piţiponc’, care are o sonoritate inca si mai hilara decat cuvantul stem de la care am plecat. Chiar si asa, il gasim a fi mai adecvat in juxtapunere cu termenul ‚oameni’ pentru a ne referi la categorie. Probabil dintr-un automatism de a respecta ceea ce a fost stabilit ca regula. La urma urmei, ce este a fi ‚in regula’ sau a fi ‚ca lumea’, daca nu o functie a societatii umane? Daca ma gandesc totusi mai bine, ceea ce ma impinge sa proclam forma masculina castigatoare este tocmai impactul pe care aceasta il are in colocatie cu ‚oameni’. ‚Oameni pitiponc’ trimite direct la atributele pe care colocatia insesi le defineste: goliciune interioara si ilaritate, intr-o grotesca imbratisare. Asadar, ‘piţiponc people’ sa fie.

Piţipoanca romanca – chintesenta Omului Nou

Dar de ce totusi as alege femininul ‘pițipoancă’ ca fiind de referinta, ca exprimand chintesenta, cand exista o gramada de termeni specifici pentru noua specie de barbati romani contemporani? De ce piţipoanca romanca? De ce sar cu gandul la ‘pițipoancă’ mai intai? O fi judecata mea partinitoare? Posibil. Numai ca asta pare sa li se intample si altora, nu numai mie. Intr-adevar, cand e vorba de lucruri neplacute oamenii au tendinta de a blama femeile mai intai. Insa in cazul de fata cu siguranta exista si alte explicatii.

De ce ‚piţipoanca romanca’?

In primul rand cred ca goliciunea interioara a unei ‘pițipoance’ este cu atat mai evidenta raportat la carcasa ei super-tunata, mega-impodobita si de regula gratioasa.

In al doilea rand, conceptul de ‚tara’ este irelevant pentru pitipoanca romanca, din moment ce afiseaza o deschidere totala asupra acestuia. Aici este din nou o chestiune de gandire stereotipa. Barbatii sunt mai degraba asociati cu conceptul de tara, in timp ce femeile de obicei reprezinta ideea de camin, de gospodarie, facandu-se exceptie de coordonate geografice, politice si administrative.

In al treilea rand, cand spui tel sau scop, ce imagine iti apare mai intai in minte, daca nu cea a unui barbat? Barbatii au luptat intotdeauna la vedere pentru un tel.

Ce vrea piţipoanca romanca

Telul unei pitipoance este un vid. Eu mi-l imaginez ca pe un soi de gaura neagra care in mod instinctiv atrage spre ea totul din jur, atat obiecte cat si oameni. Cu cat persoana e mai superficiala, cu atat e mai mare forta de suctiune a gaurii.

qa_blackholeportal_main

Piţipoanca romanca este lacoma si greu de multumit, exact ca o fetita rasfatata, si vrea sa puna mana pe tot ceea ce este la moda, cool, sau luceste. Mai mult ca orice, adora sa fie in centrul atentiei si mai ales in lumina reflectoarelor. Afiseaza colectii intregi de obiecte si ‚followers’, achizitioneaza tot ce-i ultima moda in materie de orice, isi face selfies in pozitia de ultima moda la club sau in baie, barfeste despre cel mai la moda cel mai ravnit burlac ori barbat casatorit, cu copii. Piţipoanca romanca este la fel de amorala ca o gaura neagra.

About the author

Scriitoare Solara care umbla pe partea intunecata sa aduca secrete ale mintii in lumina, in romane cu tenta psihologica si elemente de romance. Next Woman blogger iti arata sa lucrezi cu puterea sinelui pentru a ramane tanar, in articole despre silueta, incredere si magnetism.